Федералната прокуратура в щата Делауеър проверява данъчните вноски на Хънтър Байдън - сина на избрания президент Джо Байдън, предаде Би Би Си с позоваване на съобщение на самия Хънтър Байдън.

"Отнасям се много сериозно към този въпрос, но съм уверен, че професионалният и обективен анализ ще покаже, че съм действал законно", посочва той, като допълва, че се е водил от съветите на професионални данъчни консултанти.

По думите му, той е разбрал за разследването от адвоката си, който е бил информиран от прокуратурата.

От екипа на избрания президент Джо Байдън също разпространиха съобщение. В него той заявява, че се гордее със своя син, който е преодолял нелеки изпитания, "за да стане още по-силен".

CNN съобщи с позоваване на два свои източника, че следователите проучват различни финансови аспекти, например дали Хънтър Байдън и хората от екипа му са нарушавали законите за данъците и прането на пари при работата си в чужбина, предимно в Китай.

Разследването е започнало още през 2018 г., преди Уилям Бар а поеме поста на главен прокурор. То е било замразено по време на изборната кампания, за да не повлияе на хода й.

Припомняме, президентът Доналд Тръмп замеси името на Хънтър Байдън в политически скандал, след като при разговор с украинския президент Володимир Зеленски настоя да се възобнови разследването срещу украинската компания "Бурисма", член на чиято управа е бил синът на опонента му в изборната битка.