Словашкият министър-председател Роберт Фицо бе ранен при стрелба след правителствено заседание, съобщава Асошиейтед прес. Твърди, се че той е улучен в стомаха.

Инцидентът е станал в град Хандлова, на около 150 километра североизточно от столицата Братислава.

По първоначална информация соченият за стрелец е задържан.

По-късно от словашкото правителсво съобщиха, че Фицо е с опасност за живота. Той е транспортиран с хеликоптер до болницата в Банска Бистрица.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди "подлата атака" срещу Роберт Фицо. Такива актове на насилие нямат място в нашето общество и подкопават демокрацията, нашето най-ценно общо благо, добави тя

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, председателят на Европейския парламент Роберта Метсола и холандският премиер Марк Рюте посочиха, че са шокирани от покушението. По думите на Мишел нищо не може да оправдае такова нападение.

Служебният министър-председател Димитър Главчев също коментира накратко темата с простреляния словашки премиер Роберто Фицо. На брифинг в Министерски съвет Главчев заяви, че България веднага е изразила съпричастност със Словакия и определи стрелбата по словашкия премиер като категорично неприемливо.

"Надявам се колегата премиер на Словакия да се възстанови бързо и отново да е на работа", пожела Главчев на словашкия си колега Фицо.

В социалната мрежа X (бивш Twitter) президентът Румен Радев също осъди покушението на Роберт Фицо. По думите му това нападение заплашва стабилността и демокрацията в Европа. Той е категоричен, че подобен акт е абсолютно неприемлив.

Покушението се случва в напрегната политическа обстановка около бъдещето на словашка обществена телевизия и остро противопоставяне между управляващи и опозиция RTVS. Днес в парламента започнаха дебатите по официалното й разпускане, а гласуването на първа четене е насрочено за четвъртък вечерта. В сряда вечерта беше планирана и демонстрация срещу този план. Опозицията изрази загриженост за свободата на медиите в страната, докато лявопопулисткото правителство многократно критикуваше RTVS като едностранчива и антиправителствена. Както демонстрацията, така и гласуването, планирани за четвъртък, първоначално бяха отменени след нападението срещу Фицо.

Фицо неведнъж е привличал вниманието с проруски изказвания, смята се за критик на западната оръжейна помощ за Украйна, но неотдавна даде да се разбере, че "използването на военна сила от Русия в Украйна е грубо нарушение на международното право" и че иска да помогне на Украйна.

Миналата година Фицо се завърна за четвърти път на поста министър-председател на страната от ЕС и НАТО. Това беше предшествано и от промяна на политическия курс, но това и не му се случва за първи път, след като многократно жонглираше между проевропейски и националистически позиции.