Политическите решения на американския президент Доналд Тръмп отиват в "напълно погрешна посока". Това обяви германският икономически министър Бригите Циприс в интервю за германския в. "Билд", предупреждавайки, че протекционизмът ще засегне отрицателно растежа и работните места както в Германия, така и в САЩ.

Германия е една от водещите в света търговски страни, като на износа се падат около 45 процента от нейния брутен вътрешен продукт. САЩ стана най-големият търговски партньор на Германия през 2015 г., изпреварвайки Франция за първи път от 1961 г. насам.

Запитана за първите политически решения на Тръмп, откакто новият американски президент встъпи в длъжност, Циприс коментирала: "Това, на което сме свидетели през последните 10 дни, е тревожно и дразнещо. Това отива в напълно погрешна посока."

Циприс посочила, че само 10 процента от германския износ е за САЩ, докато 60 на сто отивал в останалите страни от Европа.

Но протекционистка търговска политика на САЩ все пак би била "лоша за германската икономика и следователно също така и за работните места", добавила тя.

На въпрос как германското правителство планира да реагира, министърът изтъкнал: "Ние трябва да говорим, говорим, говорим. Подобна изолационистка политика, която Доналд Тръмп очевидно планира да приложи, причинява вреди на всички страни - включително и на американската икономика".

Циприс отбелязала, че някои от търговските мерки, които Тръмп обяви преди да встъпи в длъжност, нарушавали основните правила на Световната търговска организация (СТО), като не коментирала по-подборно по темата.

Германската министърка също така заявила, че протекционистката търговска политика щяла да има отрицателни последици за американските граждани, след като американски компании също зависят от висококачествени, трансгранични вериги за доставки.