За трети път в рамките на две седмици опозицията организира масов протест в Белград под лозунга "Сърбия срещу насилието", съобщи телевизия RTS.

Протестиращите отново се събраха пред Скупщината (парламента) на Сърбия, след което преминаха по главните улици на Белград и блокираха моста Газела над река Сава, който е част от важен международен транспортен маршрут.

Протестиращите твърдят, че подобни действия са единственият начин, до който могат да прибягнат, тъй като според тях властите не се вслушват в исканията им.

Те настояват за смяна на цялото ръководство на Регулаторния орган за електронни медии, за сваляне от ефир на националните телевизионни канали на всички предавания, които насърчават неморалността и насилието, както и за забрана на печатните медии, които насърчават насилието, агресията и нарушават журналистическия кодекс.

Те настояват също така за оставката на сръбския министър на вътрешните работи Братислав Гашич, на ръководителя на сръбската Агенция за сигурност и разузнаване Александър Вулин и за приемането на оставката на сръбския министър на образованието Бранко Ружич.

Акцията "Сърбия срещу насилието" е организирана от Демократическата партия, Народната партия, партия "Заедно", Партията на свободата и истината и Движението на свободните граждани.

Черна гора и Босна почитат жертвите от нападенията в Сърбия

Черна гора и Босна почитат жертвите от нападенията в Сърбия

Ден на траур след атаките по училища

Тези действия са предизвикани от неотдавнашни инциденти: На 3 май 13-годишно момче откри огън в училище, убивайки осем ученици и охранители и ранявайки още шестима - ученици и учителка. На следващия ден 21-годишен уби осем и рани 14 души, предимно деца, в община Младеновац, която е част от градския район на Белград.