Хиляди израелци демонстрираха в събота вечер в центъра на Тел Авив, за да изразят несъгласието си с политиката на управляващата коалиция от десни, крайно-десни и ултраортодоксални еврейски партии, за която се опасяват, че ще доведе до антидемократичен уклон, съобщи АФП.

Демонстрантите са се събрали по призив на организация за борба с корупцията и под лозунги призовават за "спасяване на демокрацията" и предотвратяване на "свалянето на политическия режим", който е на власт в Израел от създаването на страната през 1948 г.

Партиите от центъра, левицата и Алиансът на арабските партии "Хадаш-Таал" призоваха израелците да демонстрират, по-специално срещу реформата на съдебната система, представена на 4 януари от правителството на министър-председателя Бенямин Нетаняху, срещу когото се водят няколко дела за предполагаема корупция.

Израел отговаря на палестинските претенции пред Международния съд

Израел отговаря на палестинските претенции пред Международния съд

Тел Авив заплаши с ответни мерки

Заради тези случаи те искат и оставката на ръководителя на правителството. Освен това има и други недоволни: противници на израелската колонизация на Западния бряг или движения за защита на ЛГБТК, които са обезпокоени от присъствието на министри с открита хомофобия в правителството.

Атмосферата беше добронамерена, а много израелци дойдоха със семействата си въпреки дъжда, отбелязват журналистите от АФП.

Плакатите, които държаха демонстрантите, събрали се на площад "Хабима", отразяваха разнообразието на техните искания: "Дойде време да свалим диктатора", "Правителство на срама", "Няма демокрация с окупацията", "Биби не иска демокрация, не ни трябват фашисти в Кнесета", "Иран е тук", "Ще обичаш другия като себе си", написани на иврит и арабски.

Движението "Черно знаме", което е инициатор на демонстрацията, подкрепя дългосрочна протестна кампания срещу Нетаняху от юли 2020 г. до юни 2021 г. с искане за оставката му заради корупционни скандали.

Ръководител на Ликуд, основната партия на израелската десница, и рекордьор по дълголетие начело на израелското правителство, г-н Нетаняху беше свален от власт през 2021 г. от разнородна предизборна коалиция, която издържа по-малко от година.

Нетаняху към ООН: Еврейският народ не е окупатор на собствената си земя

Нетаняху към ООН: Еврейският народ не е окупатор на собствената си земя

Срещу разследването за окупация, искано от ООН и палестинците

В края на декември той застана начело на ново правителство след парламентарните избори през ноември, пети за последните четири години, чиито резултати отразяват фрагментацията на електората и вътрешните разделения на израелското общество.

Очаква се няколко оратори да излязат на трибуната пред демонстрантите на площад Хабима. Сред тях е и бившият министър на отбраната Бени Ганц (център-дясно), който в петък призова в Twitter "целия израелски народ от ляво и дясно да дойде и да демонстрира за запазване на израелската демокрация. "Това е първостепенен граждански дълг", добави той.