Протестите, обхванали арабския свят, се прехвърлиха и в Азербайджан, пише електронното издание Нюз. Ру.

Опозицията в кавказката република насрочи за днес митинг в Баку под мотото „11 март - Велик народен ден", който е посветен на 1-ия месец от оставката на Хосни Мубарак от президентския пост в Египет. Полицията обаче предприе акции като задържа предварително не по-малко от 15 участници в планираната акция.

Полицията е пресякла и опити за акции край метростанцията „28 май" и жп гарата в Баку. Високопоставен представител на полицията в Баку е заявил, че са готови с всички мерки да обезпечат правовия ред и да пресекат незаконните акции по улиците в Баку.

По информация на Ройтерс опозиционни активисти са задържани край университета в Баку. При задържането един от арестуваните се е провикнал към журналистите, че опозицията няма да преустанови своите опити да организира протестни акции.

Засилени са били мерките за сигурност около ВУЗ-овете в страната и край метростанциите. Студентите от бакинските университети са били предупредени, че ако отсъстват от занятия, ще бъдат отчислени.

По данни на чужди медии през изминалите дни са били арестувани петима младежи активисти. Властите обясняват арестите с различни правонарушения.

В социалната мрежа Facebook е създадена инициативна група под названието „11 март", която призовава за антиправителствени протести.

Властите са арестували активисти на опозиционните движения „Кавказки възел", „Мусават"„Възглас".

Днес полицията е взела под засилено наблюдение територията на Държавната нефтена академия, където преди 2 години имаше многохилядна акция на студентите.

На арестите в Баку бързо реагира Европейският съюз. В изявление на ЕС се посочва, че представителството на ЕС внимателно следи процесите в Азербайджан и това, което се случва в сферата на демокрацията и правата на човека. В него се изтъква, че ЕС придава голямо значение на всички основни свободи, в това число на свободата на изразяване и на събиране.