Иранските власти са прекъснали мобилните връзки и интернет мрежата в Техеран, съобщава BBC News. Според информацията на сътрудник на телевизията в центъра на града цари пълен хаос.

На улицата не спират жестоките стълкновения между полиция и демонстранти. Според информации лица, писали в социалната мрежа, гражданите са настроени много решително. Заради продължаващия безпорядък в иранската столица са затворени много магазини.

По-рано днес полицията в Техеран и други ирански градове използва сълзотворен газ за разпръскването на демонстрантите, които излязоха днес на улицата с искане за демократични реформи, пише електронното издание Лента Ру.

По данни на телевизия Ал-Джазира, цитирани от изданието, демонстрации протичат в Техеран, Кум, Исфахан, Тебриз, Шираз и много други градове.

Демонстрантите скандират „Смърт на диктатора" и „Мубарак, Бен Али, сега - Хаменей". Също се съобщава, че опозиционният политик Мир Хусейн Мусави е успял да избяга от домашния арест и се е присъединил към протестиращите.

Засега няма потвърждение на тази информация, тъй като върху разпространението на информация в Иран има силни ограничителни мерки. На чуждите кореспонденти е забранено да работят на улицата и затова данните се събират трудно и се нуждаят от допълнителна проверка.

Агенция Франс-прес съобщава, че по улиците в Иран се забелязват повече членове на проправителствените полувоенни формирования и стражите на ислямската революция.

По-рано иранските власти забраниха провеждането на масови акции от страна на опозицията и наложиха домашен арест за нейните лидери, обвинявайки ги че действат като чуждестранни шпиони.

Днес БиБиСи съобщи, че опозиционният лидер Мир Хюсеин Мусави е бил поставен под домашен арест. На практика никой, освен полицията, няма достъп до него. Къщата на опозиционния лидер е била обградена от коли на силите за сигурност, жилището е с прекъснати телефонни връзки.

Под домашен арест и друг опозиционен лидер - Мехди Каруби.

Арестите се случват дни, след като опозиционното движение „Зелено движение" определи днешния 14 февруари като дата на предстоящите протестни действия.

Решението за протестни действия беше взето при отбелязването на 32-годишнината от Ислямската революция в страната и свалянето на режима на шах Мохамед Реза Пахлави, като водач на акциите се очакваше да бъде именно Мусави.

Властите в Техеран са издали и заповед, чрез която се забранява организирането на митинги в страната. Въпреки това няколко опозиционни групи са потвърдили участието си в планирания мащабен протест.

Официален Техеран поддържаше победата на революциите в Тунис и Египет, но забрани провеждането на митинги в знак на солидарност с тези народи.

Припомняме, според опозицията Мусави е истинският победител от изборите през 2009г., а Махмуд Ахмединежад е спечелил вота чрез машинации. Преди година стотици хиляди поддръжници на опозицията излязоха на протест, който беше смазан от силите за сигурност. Загинаха голям брой хора, а множество други бяха арестувани.