Протестиращи, противници на ядрената енергия, са нахлули на строителната площадка на новоизграждащ се ядрен реактор, който трябва да бъде доставен от държавната руска компания „Росатом”, избирайки 30-годишнината от ядрената катастрофа в Чернобил за демонстрацията си, съобщава „Ройтерс”.

Според полицията близо 50 протестиращи са се събрали край обекта на финландско-руския консорциум „Феновойма” в Северна Финландия и около 40 души са били задържани. Една група е нахлула в обекта, докато други са легнали на пътя, водещ към входа на обекта, уточняват от полицията.

Хели Хайкола от „Феновойма” посочи, че около 10 протестиращи са влезли в обекта, но работата не била прекъсната.

„Ние искаме да напомним на хората, че АЕЦ-ът в Чернобил е бил построен от предшественика на „Росатом”. Аз не бих правил бизнес с някого, който има подобна история”, коментирал Венла Симонен от протестната група „Спри Феновойма”.

Днес се навършват 30 години от аварията в атомната централа в Чернобил в тогава съветска Украйна.

„Росатом” е наследник на съветската ядрена индустрия и изгражда ядрени централи в Русия и по света. На сайта на компанията се посочва безопасността като най-висок приоритет в нейната работа.

Катастрофата в Чернобил повиши нивата на радиацията във Финландия, замразявайки в продължение на десетилетие всички проекти за строителство на АЕЦ в страната.

Последният проект предизвика безпокойство и съпротива от страна на много финландци, тъй като АЕЦ-ът, строен съвместно с „Росатом”, създава по-задълбочени енергийни отношения между членката на ЕС Финландия и бившата ѝ владетелка Русия, въпреки напрежението между Изтока и Запада заради кризата в Украйна.

„Росатом” има 34-процентен дял в проекта на стойност 7 млрд. евро. Тя ще достави реактора и също се е ангажирала с финансирането на проекта. Това ще бъде шестата АЕЦ във Финландия, като е планирано тя да влезе в експлоатация през 2024 г.