Властите в Каталуния обявиха, че протестиращи сепаратисти, разгневени от заседание на централното правителство на Испания в Барселона, са блокирали голяма магистрала и десетки пътища, нарушавайки трафика към и от града, съобщава "Асошиейтед прес".

Протестиращите, които подкрепят независимостта на Каталуния от Испания, организираха акцията, за да покажат отвращението си от решението на испанския министър-председател Педро Санчес да ръководи седмичното заседание на кабинета в Барселона.

По-късно са били арестувани 7 души след сблъсъци между протестиращите и полицията. Демонстрантите са скандирали "Окупационните сили да се махат" и "Независимост". 

Сигурността в проспериращата североизточна испанска област, която обикновено се осигурява от местната полиция, беше подсилена от стотици полицаи от частите за борба с безредиците от испанската национална полиция.

Испания иска Каталуния да плати разноските за референдума от 2014 година

Испания иска Каталуния да плати разноските за референдума от 2014 година

Допитването за независимост беше обявено за незаконно от Мадрид

Санчес се съгласи с подкрепящия сепаратисткото движение лидер на Каталуния Ким Тора да работи за намиране на решение на политическата криза, която се разрази след неуспешния опит за отцепване на Каталуния от Испания през миналата година. Срещата им вчера беше едва втората, откакто и двамата встъпиха в длъжност по-рано тази година.

Пучдемон създава в Белгия паралелно правителство на Каталуния

Пучдемон създава в Белгия паралелно правителство на Каталуния

Мисията му е независимост и международна подкрепа