Европейската комисия изрази своето безпокойство от антициганските демонстрации у нас и внимателно следи развоя на събитията в страната. Това съобщи Матю Нюман от прссекретариата на  еврокомисаря по правосъдие, основни права и гражданство Вивиан Рединг

Ситуацията е достатъчно сериозна, но ние следим случващото се в България, подчерта Нюман.

Припомняме, протестните действия в страната започнаха в края на миналата седмица, след убийството на 19-годишния Ангел Петров в село Катуница. От 23 септември насам всяка вечер в редица градове в страната се провеждат протестни акции, в които участват и агитки на футболни клубове. Късно снощи пък Кирил Рашков - цар Киро е задържан за 72 часа.

По думите на Нюман Еврокомисията не коментира действията на българските власти, в чиято компетенция е осигуряването на обществения ред и сигурност. Той обаче напомни, че до края на текущата година стрните-членки на ЕС трябва да представят в Брюксел анализ за ефективността от националните програми за интеграция на циганското население в социално-икономическата сфера. От своя страна ЕК е готова да отдели от Европейския социален фон средства за реализацията на мерките за подпомагане на циганските семейства.