Франция бе обхваната от нови протести в сряда вечерта. Те бяха провокриани от убийството на тийнейджър от полицията в западно предградие на Париж по време на спиране на автомобил, предава Ройтерс.

Сто и петдесет души бяха арестувани във Франция след втората нощ на безредици в цялата страна, каза министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин в четвъртък. Министерството съобщи, че десетки полицаи са били ранени по време на сблъсъците.

"Нощ на непоносимо насилие срещу символите на републиката: кметства, училища и полицейски участъци, опожарени или атакувани. 150 ареста", заяви Дарманин в профила си в "Туитър".

Полицията влезе в сблъсъци с протестиращите в северния град Лил и в Тулуза, а безредици имаше и в Амиен, Дижон и административния департамент Есон на юг от френската столица, каза полицейски говорител.

Предвижда се прокурорът на Нантер да информира медиите за текущото разследване на фаталната стрелба по тийнейджъра във вторник на пресконференция в 11:00 часа (12 часа българско време).

Президентът Еманюел Макрон свика кризисно заседание на кабинета за четвъртък, съобщиха от кабинета му. Той разкритикува действията на полицията, довели до убийството на 17-годишния младеж от алжирски произход

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин съобщи в сряда, че през нощта са били арестувани 70 души, 24 полицаи са били леко ранени, а около 40 автомобила са били подпалени.

"Налице е истинска атмосфера на напрежение", каза Марк Оуен от FRANCE 24, който в сряда вечерта предаваше от Нантер.

"Това е много беден район и много хора са силно засегнати от случилото се", каза Оуен.

Допълнителни полицейски сили са разположени в Париж

Допълнителни полицейски сили са разположени в Париж

Протести срещу полицейското насилие

"Някои казват, че може би подобни инциденти са рядкост, но ако говорите с хора, които не са бели във Франция, те ще ви кажат, че има усещане, че полицията е жертва на хората, които не са бели във Франция", добави Оуен.