Доверието в глобалната роля на Обединеното кралство се влошава през последните 18 месеца, установи национално проучване, като по-малко от половината британци вече са убедени в положителната роля на страната, съобщава "Гардиън".

Докато преговорите за бъдещите отношения на Обединеното кралство навлизат в ключова седмица в Брюксел и трябва да напусне единния пазар и митническия съюз на ЕС в края на годината, анкета на Ipsos Mori предполага липса на доверие в глобалната роля на Великобритания .

Малко по-малко от половината британци (49%) вярват, че Великобритания е сила за добро в света, с 10 пункта по-малко от април 2019 г. 38 % от британците казват, че Великобритания трябва да спре да се преструва, че е важна сила, нарастването е с пет пункта спрямо миналата година.

Все още е по-вероятно обществеността да счита, че Великобритания трябва да увеличи влиянието си по света, отколкото да го намали - с 36% до 16%.

Тереза Мей се опълчи на Борис Джонсън за Брекзит без сделка

Тереза Мей се опълчи на Борис Джонсън за Брекзит без сделка

Напрежение в британския парламент

Анкетата е поръчана от форума "ЕС-Обединеното кралство", нова организация, създадена в Брюксел, в опит да насърчи близките отношения между Великобритания и блока през следващите години.

Преговорите за сделка за търговия и сигурност трябва да бъдат възобновени в Брюксел във вторник, като британските служители ще разгледат перспективите за споразумение. Източниците от ЕС са по-предпазливи, като предупреждават, че необходимите компромиси тепърва предстоят.

Взаимоотношенията са затруднени след решението на Борис Джонсън да приеме законодателство, за да позволи на Обединеното кралство едностранно да пренапише условията на споразумението за оттегляне, което министрите признават като нарушение на международното право.

Претендентът на демократите в САЩ за американския президент Джо Байдън предупреди, че ще блокира търговско споразумение между Обединеното кралство и САЩ, ако британското правителство изложи на риск споразумението от Велики петък, като наруши договореностите за Северна Ирландия в споразумението за оттегляне.

Въпреки спора около законопроекта за вътрешния пазар, през последните дни нарасна оптимизмът, че може да бъде постигната сделка за бъдещи отношения.

Срещата на върха на лидерите на ЕС на 15 октомври се разглежда от двете страни като критичен момент, ще стане ясно дали може да се намери обща позиция по нерешените въпроси.

Рааб пред САЩ: ЕС, а не Великобритания заплашва ирландския мир

Рааб пред САЩ: ЕС, а не Великобритания заплашва ирландския мир

Великобритания иска търговска сделка със САЩ

Двете страни се бориха да намерят взаимно приемливо решение за нивото на достъп, което европейските флотилии ще имат до британските риболовни води, или как да поддържат "равнопоставени условия" за бизнеса, при който нито една от страните не може несправедливо да понижи производствените стандарти или да подкрепи фирми чрез субсидии за държавна помощ.

Но в Уестминстър нараства убеждението, че министър-председателят не е готов да се изправи пред изход от преходния период в момент, когато страната се бори да се справи с пандемията от коронавируса.

Според анкетата на Ipsos Mori, Европа остава най-важната връзка на Великобритания в света за четирима от всеки 10 британци, като двойно повече хора избират ЕС пред Британската общност или САЩ.

Четирима от пет смятат, че поддържането на близки отношения с ЕС е важно въпреки Брекзит, въпреки че едва 39% от хората сега смятат, че това е вероятно, намаление с 13 пункта от април 2019 г.

Двама от всеки пет (40%) смятат, че най-важният приоритет за отношенията на Великобритания с ЕС е постигането на търговско споразумение, като всеки пети казва, че това са - предотвратяване и разкриване на престъпност и тероризъм, координиране на отговори на пандемията Covid-19 или справяне с глобална миграция.

Пол Адамсън, председател на форума "ЕС-Обединеното кралство" коментира, че "анкетата показва, че огромното мнозинство хора смятат, че е важно Великобритания да поддържа тесни отношения с ЕС въпреки Брекзит и само малцинство искат да видят отстъпление на Обединеното кралство отстъпване от световната сцена".

Великобритания - една от най-корумпираните държави на планетата

Великобритания - една от най-корумпираните държави на планетата

Няма страх, срам или смущение, а правителството приканва: Елате да си изперете плячката