Разговорите в Швейцария за обединяването на разделения остров Кипър не успяха да постигнат споразумение. Това обявиха от Организацията на обединените нации (ООН), цитирани от "Ройтерс".

В последния кръг от преговори с посредничеството на ООН в швейцарския курорт Мон Пелерин, президентът на Кипър Никос Анастасиадис и ръководителя на Севернокипърската турска република Мустафа Акънджъ разговаряха в продължение на два дни.

"Въпреки всички положени усилия от двете страни, те не успяха да постигнат необходимото допълнително уеднаквяване на критериите за териториална корекция, която щеше да проправи пътя за последната фаза на преговорите. Двете страни решиха да се върнат в Кипър и да размислят за пътя напред", се посочва в изявление на ООН.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун откри преговорите, заявявайки, че и двамата лидери били ангажирани да се опитат да постигнат споразумение през тази година.

Около 800 хил. кипърски гърци и приблизително 220 хил. кипърски турци живеят на разделения остров, който е разделен от изток на запад от буферна зона, известна като "Зелената линия", за чиято сигурност се грижат полицейски и военни части на ООН.

Кипър беше разделен при инвазията на Турция през 1974 г., предизвикана от вдъхновен от Гърция преврат. Но търканията между двете страни датират поне от десетилетие по-рано, когато кипърските турци се изтеглиха от правителството, съставено от гърци и турци, тъй като според турците кипърските гърци правели опити да ограничават влиянието им.

Анастасиадис и Акънджъ са умерени политици и ръководители и преговорите бяха насочени към обединението на Кипър като хлабава федерация от две съставки, до голяма степен самоуправляващи се държави.

Освен размяната на територии, кипърските гърци, които представляват Кипър в Европейския съюз, са непреклонни в настояването си за изтеглянето на турските въоръжени сили от острова.

Хиляди турски войници са разположени в северната част на Кипър, отцепническа турска кипърска държава, призната само и единствено от Анкара.