Министерството на правосъдието на САЩ обяви в неделя, че ще извърши проверка на реакцията на полицията масовата стрелба в началното училище в Увалде, щата Тексас, при която загинаха 19 деца и двама учители, съобщи CNN.

"По искане на кмета на Увалде Дон Маклафлин, Министерството на правосъдието на САЩ ще извърши проверка на правоприлагащите органи на масовата стрелба в Увалде, Тексас, на 24 май", каза говорителят Антъни Конли в изявление.

Поне 19 убити деца в начално училище в Тексас
Обновена

Поне 19 убити деца в начално училище в Тексас

Властите смятат, че нападателят е действал сам

Проверката е важно развитие, тъй като служителите на Тексас и правоприлагащите органи са били под интензивен контрол за начина, по който служителите са реагирали на стрелбата.

Клането, считано за най-смъртоносната подобна стрелба в училище в Америка след Санди Хук през 2012 г., бе последвано от противоречиви официални сведения за това как се е развил. Забавената полицейска конфронтация с масовия стрелец засили гнева на родителите, като някои твърдят, че по-бързата реакция би могла да спаси живота на децата.

"Целта на прегледа е да предостави независим отчет за действията и отговорите на правоприлагащите органи през този ден, както и да идентифицира извлечените поуки и най-добрите практики, за да помогне на лицата за първа помощ да се подготвят и реагират на активни стрелялки. Прегледът ще се проведе с отдела на отдела Служба за полицейска дейност, ориентирана към общността", каза Конли.

Стрелецът от Тексас предупредил във Facebook за нападението

Стрелецът от Тексас предупредил във Facebook за нападението

Той изпратил три съобщения в социалните мрежи

"Както при предишните прегледи след действие на Министерството на правосъдието на масови стрелби и други критични инциденти, тази оценка ще бъде справедлива, прозрачна и независима. Министерството на правосъдието ще публикува доклад със своите констатации в края на прегледа си."

Припомняме, че днес на посещение в Увалде са президентът и първата дама на САЩ - Джо и Джил Байдън. 

След трагедията Байдън поде отново познатия призив на демократите за контрол над оръжията в страната. 

За разлика от него, експрезидентът републиканец Доналд Тръмп се застъпи за запазване на правото на носене на оръжие.