Каталунският лидер Карлес Пучдемон заяви, че в скоро време ще обяви отделяне на Каталуния от Испания, ако правителството в Мадрид не се съгласи на посредничество за преговори със сепаратистките власти.

Изявлението беше направено пред местен телевизионен канал, предаде Дойче веле.

То идва на фона на многохилядните протести в Барселона срещу сепаратистките намерения на Пучдемон. На митинга се събраха около 1 милион каталунци.

Стотици хиляди в Барселона скандират „Каталуния е Испания”

Стотици хиляди в Барселона скандират „Каталуния е Испания”

Митинг на мълчаливото досега мнозинство – така организаторите определят акцията...

Парламентът на провинцията може да обяви независимост още във вторник.

По-рано Конституционният съд на страната отмени насроченото за днес, 9 октомври, заседание на каталунския парламент , на което се предвиждаше да бъдат обсъдени резултатите от референдума за независимост.

Припомняме, допитването се проведе на 1 октомври, въпреки че Констиуционния съд го обяви за незаконно. 90 на сто от участвалите в него гласуваха за независимост, но то беше бойкотирано от политически сили, подкрепящи единството на Испания.

ЕС също обяви референдума нелегитимен.

Премиерът на Испания Мариано Рахой отхвърли възможността за посредничество и заяви, че целостта на страната не може да бъде предмет на сделка. Той дори допусна разпускане на каталунското правителство, ако то продължи да погазва конституцията.

Рахой: Целостта на Испания не може да е предмет на договорки

Рахой: Целостта на Испания не може да е предмет на договорки

Правителството в Каталуния може да бъде разпуснато...

Чл. 155 от испанската конституция позволява на централната власт да разпусне регионалното правителство и за отнеме на Каталуния частичната й автономия.