газаИзраелската армия осъди появата на имената и снимките на 200 войници в уебсайт, наричащ ги „военнопрестъпници", предаде АП.

В Интернет страницата са били публикувани домашните адреси и личните идентификационни номера на военните, сред които имало както командири, така и редници, участвали в триседмичната израелска офанзива в Газа през 2008г.

Истинността на публикуваните данни не може да бъде потвърдена. В официално изявление от израелските въоръжени сили осъдиха „публикуването на личните данни на стотици войници и офицери без никакво реално основание". Въпреки това, военните отбелязаха, че публикуваната информация не представлява заплаха за включените в списъка.

Сайтът е бил пуснат от британски активист на американски сървър, и към петък вечерта е бил свален от Мрежата поради „нарушения на условията за ползване", информират израелски медии. Източникът на информацията е анонимен, но се смята, че е свързан с израелската армия.

Хората в този списък са командвали по време на атаката", пише на страницата, „тоест, те не само са извършвали действия в полза на един убийствен държавен механизъм, но и активно са насърчавали други хора да правят същото".

Сайтът предлага на читателите „да направят каквото трябва, така че този виртуален списък да стигне до включените в него", което се смята са директно подстрекателство към саморазправа.

Израел започна офанзивата си в Газа през декември 2008г. след години ракетни нападения, извършвани от подпомаганата от Иран групировка Хамас. Боевете нанесоха огромни щети на населената с палестинци територия и доведоха до смъртта на 1 400 палестинци (основно цивилни) и 30 израелски войници.

Във Великобритания и на други места в Европа анти-израелските активисти се възползват от правилото на универсалната юрисдикция, за да завеждат дела срещу бивши и настоящи израелски политици, свързани с военните операции. На нито едно дело не е даден ход, но има случаи израелски официални лица да отменят посещения заради риск от арест.

Въпросът беше обсъден по време на визитата на британския външен министър в Израел по-рано през този месец.