Световното първенство по футбол, домакин на което е Русия, беше успешно, а неговото най-добро постижение е, че бяха разбити антируските митове и предразсъдъци.

Това обяви руският президент Владимир Путин по време на откриването на гала концерт в Болшой театър в Москва, съобщават руските медии.

"Русия се подготвяше отговорно и сериозно за шампионата и искрено се радваме, че това беше успех и обедини милиони хора", изтъкна Путин.

"Нашите усилия бяха приветствани от спортистите, на които бяха предложени най-добрите условия, за да покажат най-добрите си способности, както и от представителите на медиите, тъй като персоналът на единайсетте медийни центъра работеше денонощно, за да им помага, и разбира се, от феновете", похвали се руският държавен глава.

Путин подчертал, че "идвайки в Русия да подкрепят националните си отбори, те (феновете) въплъщават разнообразието на международното футболно семейство. Но най-важното е, че те показаха най-добрите си черти, които са приятелство, духовно единство, лоялност към принципите на спорта и идеалите за равенство и взаимно уважение".

Руският президент също така оценява милионите топли думи, които феновете и участниците на Световното първенство са казали за Русия.

"Развълнувани сме, че нашите гости видяха всичко с очите си и че митовете и предразсъдъците бяха разбити", подчерта той.

Финалът на Световното първенство е днес от 18 часа българско време на ст. "Лужники" в Москва, като в него един срещу друг се изправят Франция и Хърватия.