Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред местните медии в четвъртък, че президентът Владимир Путин и командирът на Либийската национална армия (ЛНА) Халифа Хафтар са имали среща, за да обсъдят "ситуацията в Либия и региона."

По време на неотдавнашното си посещение в Москва Хафтар се срещна и с руския външен министър Сергей Лавров и със заместник-министъра на отбраната Юнус-Бек Евкуров, уточни ТАСС.

Въпреки че все още не са разкрити подробности за посещението на Хафтар, се казва, че той е имал за цел да потърси военна помощ от Кремъл.

По-рано от армията на Хафтар информираха, че по време на срещата дискусията между двете делегации се е въртяла около двустранните отношения, "начините за засилване и развитие на тяхната подкрепа и въпроси от общ интерес.

Също така, руските медии цитират Хафтар, отбелязвайки, че "целта днес е да се даде живот на тези решаващи отношения" и че е от интерес "да се елиминира тероризма с помощта на Кремъл в близко бъдеще."

Ключов военен лидер в Либия предложи изход от гражданската война

Ключов военен лидер в Либия предложи изход от гражданската война

Халифа Хафтар призовава за единно правителство от технократи, което да контролира изборите

Дипломатическата активност идва на фона на продължаващи стъпки на Кремъл по окончателно одържавяване на структурите и бизнеса на частната военна компания "Вагнер" след смъртта на нейния дългогодишен ръководител Евгений Пригожин. Една от африканските държави, за които се предполага, че "Вагнер" имат влияние е именно Либия, а Русия запади топли връзки именно с Халифа Хафтар. 

В средата на месеца бяха публикувани  фотографии на генерал Сергей Суровикин, който изчезна от публичното пространство през юни след метежа на Евгений Пригожин, за които се твърдеше, че са от Алжир.

Френската анамнеза в Африка е проблем на Европа

Френската анамнеза в Африка е проблем на Европа

Илюзорно е да се мисли, че постепенното "изтласкване" на Франция от Африка е проблем само на Париж