Русия отбеляза 74-годишнината от победата над нацистка Германия през Втората световна война с традиционния голям военен парад в Москва.

Ежегодният парад е възможност за Москва да покаже своите военнослужещи и най-новите си военни технологии, отбелязват западните медии.

Над 13 000 войници участваха в парада на Червения площад. Бяха показани над 130 единици военна техника.

Част от парада бяха и хиляди хора, носещи портрети на роднини, които са воювали през Втората световна война като войници в руската армия. Маршовете под наслов "Безсмъртния полк" започнаха преди около седем години, като подобни маршове се провеждат в градове по целия свят, включително и в България.

Продължилият малко над час военен парад мина под погледа на руския президент Владимир Путин и руския генералитет, както и други официални лица и гости. Не се съобщава за присъствие на чуждестранни държавни и правителствени ръководители на парада. Сред по-известните гости са били бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев и американският актьор с открити проруски позиции Стивън Сегал

700 000 души участваха в шествието „Безсмъртният полк” в Москва

700 000 души участваха в шествието „Безсмъртният полк” в Москва

В столицата се проведе традиционната акция "Безсмъртният полк"

Русия също така използва парада, за да покаже десетки от своите танкове, ракетни установки, други военни превозни средства и оръжия. Тази година беше показан и нов модел на автомата "Калашников", наречен АК-12.

В речта си на Червения площад Путин настоя, че "защитата на истинските герои на Великата отечествена война е свято задължение", когато в редица страни "безсрамно лъжат децата си" за войната и "предават предците си". 

Путин нарече клетвата на защитниците на Брестката крепост основна гаранция за непобедимостта на руското оръжие. "Тази клетва ("Умирам, но не се предавам") не е забравена, тази клетва е приета на въоръжение от сегашното поколение защитници на Отечеството и е основната гаранция за абсолютната надеждност и непобедимост на руското оръжие", подчерта още руският държавен глава. Той добави, че написаните на стените на крепостта думи на нейните защитници "Умирам, но не се предавам" звучат и като клетва, и като заповед.

Путин подчерта, че победата над фашизма стои на специално място сред победите на руското оръжие. Той я определи като "възмездие за нацистите за всичките им безчинства, защото те се изживяваха като висша раса и отприщиха ужасна война".

"На тази нагла сила се покориха много държави и безнаказаността замъгли очите на нацистите", подчерта руският президент и допълни: "Те смятаха, че ще успеят да смажат в рамките на няколко седмици Съветския съюз, хилядолетната историческа Русия. Не се получи!"

Русия ще продължи да развива своя отбранителен потенциал, но остава отворена за сътрудничество с други страни в борбата срещу тероризма, екстремизма и неонацизма.

"Направихме и ще направим всичко необходимо, за да гарантираме високата боеспособност на нашите въоръжени сили, отбранителния потенциал на най-съвременно равнище, ще укрепим още повече авторитета на военната служба, авторитета на войниците и офицерите, защитниците на Отечеството", каза президентът. "В същото време Русия е отворена за сътрудничество с всички, които са готови да се противопоставят на тероризма, неонацизма и екстремизма на практика", добави той.