Руският президент Владимир Путин няма да присъства на тазгодишното заседание на Общото събрание на ООН, защото натовареният му график не му позволявал. Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Вярно е, че графикът на президента през тази година е твърде натоварен, за да може да присъства на сесията на Общото събрание на ООН. Той не го прави всяка година така или иначе, така че няма нищо необичайно в това", увери Песков.

Путин отказва да присъства на срещата на лидерите в ООН

Путин отказва да присъства на срещата на лидерите в ООН

Тръмп, който е чест критик на ООН, се стреми да събере подкрепа за реформиране на организацията

Говорителят на Путин допълни, че руският външен министър Сергей Лавров ще ръководи делегацията на страната на срещата на ООН, добавяйки, че "както обикновено той ще осъществява много интензивни контакти в кулоарите на Общото събрание".

Песков обаче заяви, че отсъствието на Путин от срещата не означава промяна в отношението на Русия към най-голямата международна организация в света.

"Позицията на Русия относно водещата и насочващата роля на ООН и Съвета за сигурност на ООН в световните дела е добре известна. Президентът Путин отново потвърди ангажимента на Русия към тази политика повече от веднъж", коментира още говорителят на Кремъл.