Руският президент Владимир Путин разглежда модела на либералния глобализъм като "актуализирано издание на неоколониализма". Той вярва, че Западът използва Украйна, за да задържи Русия в стремежа ѝ да се развива въз основа на традиционните ценности, съобщи "Интерфакс".

"Т. нар. колективен Запад в своите действия изхожда от факта, че техният модел на либерален глобализъм няма алтернатива. И този модел все още е същото актуализирано издание на неоколониализма и нищо друго, американският свят, свят за елита, в който правата на всички останали просто са потъпкани", каза Путин в четвъртък, изказвайки се в централата на Службата за външно разузнаване.

Изявлението бе направено по повод стогодишнината на руското нелегално разузнаване.

Путин за разширяването на НАТО: Не е новина, заплахата е от 2014 г.

Путин за разширяването на НАТО: Не е новина, заплахата е от 2014 г.

Западът използвал Украйна като инструмент за постигане на собствените си имперски амбиции

Според него, ясно потвърждение за това е съдбата на много страни и народи в Близкия изток, други региони на света, а днес и на милиони хора в Украйна, които Западът просто цинично използва като разходен материал в геополитическите игри, в опитите си да овладее Русия, заяви Путин.

Тези опити за ограничаване, смята Путин, не са нищо повече от желание да се попречи на Русия да се развива с темпото, от което се нуждае и на основата на традиционните ценности, от които се нуждае.

"Какво ограничаване е това? Това е просто битка с Русия", каза той.

Западът, според него, "се опитва да игнорира една неудобна за себе си реалност - формирането на многополюсен световен ред".

"Разбира се, те не могат напълно да пренебрегнат тези обективни тенденции. Но в практическата си политика те се ръководят от една цел - да запазят господството си по всякакъв начин. Такъв догматизъм, бреме на миналото, нежелание да се изправят пред истината неизбежно увеличава риска от по-нататъшни зле обмислени импулсивни действия от страна на Запада", каза Путин.

С препратка към Маргарет Тачър Путин опровергава Джонсън, че жените не започват войни

С препратка към Маргарет Тачър Путин опровергава Джонсън, че жените не започват войни

Руският лидер отговори на обвиненията в "токсична мъжественост"