Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че наборната армия рано или късно ще остане в миналото, съобщава ТАСС.

"Повикването (в армията) постепенно се превръща в минало", заяви той на среща със служителите на предприятието "Энергомаш", което е сред големите руски производители на ракетни двигатели, допълвайки: "Вярно е, че това изисква време и адекватно финансиране."

Руският държавен глава пояснил, че във връзка с нарастващата сложност на военната техника и задачите, пред които са изправени войските, професионалната армия е по-нужна и адекватна на времето. Путин отбелязал, че някои държави не преминават изцяло на професионална армия, тъй като военнослужещите винаги имат задачи, които не изискват сериозна квалификация.

"Но въпреки това има такава тенденция, ние ще продължим да се движим в съответствие с нея", заключил той.

В отговор на молба на един от участниците в срещата да се предвиди отсрочка от набирането в армията на млади специалисти, работещи в космическата индустрия, Путин припомнил, че руското военно министерство разполага с научни компании и специализиран център, където може да се отбива военната служба без загуба на квалификация. Руският президент отбелязал, че конкурсът за служба на такива позиции достига до пет души за едно място.

В заключение Путин припомнил, че и срокът на наборната военна служба в Русия понастоящем е минимален, а именно 12 месеца или една година.