Владимир Путин ще се яви на президентските избори като независим кандидат с широка база от подкрепа, но не с партиен билет, предава "Ройтерс", цитирайки РИА Новости.

Путин, който е на власт или като президент, или като министър-председател повече от две десетилетия, обяви, че ще се кандидатира за нов шестгодишен мандат през март следващата година на избори, които се очаква спокойно да спечели.

Той няма да се кандидатира като член от управляващата партия "Единна Русия", въпреки че има пълната й подкрепа, а като независим кандидат, каза Андрей Турчак, високопоставен служител на партията, цитиран от РИА.

Сергей Миронов, високопоставен политик от партията "Справедлива Русия", който подкрепя Путин, също беше цитиран от РИА, като каза, че Путин ще се кандидатира като независим и че ще бъдат събрани подписи в негова подкрепа.

За 71-годишния Путин изборите са формалност: с подкрепата на държавата, държавните медии и почти никакво обществено недоволство, той със сигурност ще спечели.

Поддръжниците на Путин казват, че той е възстановил реда, националната гордост и част от влиянието, което Русия загуби по време на хаоса от разпадането на Съветския съюз и че неговата война в Украйна - нещо, което Путин нарича "специална военна операция" - е оправдано.

Путин иска  предизборна кампания на конкурентна основа

Путин иска предизборна кампания на конкурентна основа

Това ще бъдат първите тридневни президентски избори в Руската федерация - 15, 16 и 17 март