Руският президент Владимир Путин в петък подчерта важността на провеждането на предизборна кампания на конкурентна основа преди изборите през 2024 г., съобщава ТАСС. 

"Всичко трябва да става на състезателна основа и при пълно спазване на законите на Руската федерация", подчерта Путин.

Той предложи да се обсъдят плановете на фракциите и да се говори кое е приоритетното за решаване на проблемите пред страната.

"Нека се опитаме заедно да намерим отговор на въпроса кое е приоритетът в днешните условия", добави президентът.

Съветът на федерацията насрочи избори за 17 март 2024 г. Централната избирателна комисия на Руската федерация реши гласуването да продължи три дни: 15, 16 и 17 март. Така това ще бъдат първите тридневни президентски избори в Руската федерация.

Президентските избори в Русия ще се проведат и в окупираните територии на Украйна

Президентските избори в Русия ще се проведат и в окупираните територии на Украйна

Руските власти наричат ​​частично окупираните региони на Украйна "нови региони".

Припомняме, че Централната избирателна комисия по-рано прие решението за провеждане на гласуване на президентските избори в "новите региони", където е в сила военно положение.  Руските власти наричат ​​частично окупираните региони на Украйна "нови региони".

Комисията твърди, че е провела консултации относно гласуването в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области с руското министерство на отбраната и ФСБ, както и с окупационните власти. Военно положение беше обявено там от Москва миналия октомври.

На 8 декември Путин обяви кандидатурата си за президент през 2024 г. в очевидно режисиран опит да изглежда, че се кандидатира по искане на руските военнослужещи. Путин обяви, че ще се кандидатира за президент на изборите през 2024 г. в разговор с руски военнослужещи след връчването на медалите "Златна звезда" в Големия кремълски дворец на 8 декември.

Лагерът на Навални готви стратегия срещу преизбирането на Путин

Лагерът на Навални готви стратегия срещу преизбирането на Путин

Целта е промяна на политическия дневен ред в Русия

Кремъл казва, че Путин ще спечели още един шестгодишен мандат, защото се радва на огромна подкрепа в руското общество, с рейтинги в социологическите проучвания от около 80%.

Кои са заявили намерение да се кандидатират срещу него. Борис Надеждин от Градския съвет на Долгопрудни в Московска област и бивш депутат от Държавната дума; журналистката Екатерина Дунцова; Сергей Липатов, куриер по професия и ръководителят на Националната пенсионна асоциация  Анатолий Рабинович. Националистът Игор Гиркин е в затвора и чака съдебен процес по обвинение в подбуждане към екстремистка дейност.