Държейки всички лостове на властта в Русия, Владимир Путин изглежда непобедим на президентските избори, но опозиционните активисти виждат шанс да покажат, че е уязвим, съобщава Ройтерс.

Путин обяви своята кандидатура за нов шестгодишен мандат в петък и няма сериозен съперник, който да му е равностоен, докато опозиционният лидер Алексей Навални излежава присъди от повече от 30 години затвор, а други критици на руския президент също са в затвора или в изгнание.

След като Кремъл контролира изцяло държавните медии и може да решава кой може и кой не да се кандидатира, лагерът на Навални казва, че това не са истински избори. Но там разглеждат 100-дневния прозорец на кампанията като рядка възможност да бъдат въвлечени руснаците в политически разговор и да бъдат убедени, че войната в Украйна и икономическите трудниости, които тя донесе, са проблеми, създадени от Путин.

"Разбира се, че е невъзможно да победим Путин на "изборите", каза главният помощник на Навални Леонид Волков пред Ройтерс. "Целта на нашата кампания е да променим политическия дневен ред в Русия.

Кремъл казва, че Путин ще спечели още един шестгодишен мандат, защото се радва на огромна подкрепа в руското общество, с рейтинги в социологическите проучвания от около 80%.

Досега само трима души са заявили намерение да се кандидатират срещу него. Двама от тях са слабоизвестни фигури, Борис Надеждин и Екатерина Дунцова, които може да се затруднят да съберат 300 000 подписа, необходими за подкрепа на техните кандидатури. Третият, националистът Игор Гиркин, е в затвора и чака съдебен процес по обвинение в подбуждане към екстремистка дейност.

Други възможни кандидати, които все още не са обявили, включват лидера на комунистите Генадий Зюганов и либерала Григорий Явлински, и двамата политически ветерани и многократно губили президентски избори.

"Шпигел": Путин ще изпревари Сталин

"Шпигел": Путин ще изпревари Сталин

Кремъл се готви за президентски избори

НЕ ПУТИН

Тъй като кандидатите все още не са ясни, лагерът на Навални стартира кампанията си, като просто призова руснаците да гласуват срещу действащия президент.

"Ние нямаме свой кандидат. Имахме кандидат Навални, но те отказаха да го регистрират, опитаха се да го убият и го вкараха в затвора. Сега имаме, така да се каже, колективен кандидат "срещу Путин", " каза Любов Собол, близка сътрудничка на Навални, която, подобно на Волков, е в официален списък на "терористи и екстремисти" и сега се намира извън Русия.

Поддръжниците на Навални го представят като руска версия на южноафриканския Нелсън Мандела, който един ден ще бъде освободен от затвора, за да ръководи страната.

Руските власти гледат на Навални и неговите поддръжници като на екстремисти с връзки със западните разузнавателни агенции, целящи да се опитат да дестабилизират Русия. Путин предупреди Запада, че всяка намеса в Русия ще се счита за акт на агресия.

Опозицията търси доброволци измежду стотиците хиляди хора, избягали от Русия от началото на войната, и ги моли да се обаждат на гласоподаватели - в идеалния случай до 100 всеки, каза Собол в телефонно интервю.

Много хора биха се уплашили и биха затворили телефона, но други биха могли да бъдат убедени да говорят, каза тя.

На своя уебсайт NePutin (NotPutin).org екипът на Навални също призовава доброволци да разпространяват видеоклипове и послания за кампанията онлайн и да лепят листовки и да драскат графити по улиците - това, което Собол описа като "партизанска" тактика.

"Задачата за Путин е тези избори да преминат възможно най-гладко и спокойно, без никакво опъване на нервите. Нашата задача е обратното", каза тя.

Няколко часа след като парламентът обяви изборите на 17 март в четвъртък, лагерът на Навални направи първия си предизборен изстрел. Оттам публикуваха снимки в социалните медии на гигантски сини билбордове, които са поставени в големите градове, с невинно изглеждащ новогодишен поздрав към руснаците. Отдолу има QR код, водещ към уебсайта NotPutin.

Каскадата показа изобретателността на технически разбиращия екип на Навални. Но въздействието беше кратко, тъй като властите свалиха билбордовете и блокираха достъпа до сайта.

Кремъл: "Много хора" призовават Путин да се кандидатира на президентските избори

Кремъл: "Много хора" призовават Путин да се кандидатира на президентските избори

С опозиционния политик Алексей Навални в затвора, Путин не е изправен пред сериозна конкуренция у дома

ТОЧКИ НА НАПРЕЖЕНИЕ

В миналото опозицията се бореше да представи единен фронт между лагера на Навални и други видни противници на Путин като бившия петролен магнат Михаил Ходорковски и бившия световен шампион по шах Гари Каспаров.

Извън Русия всички те са изправени пред огромна задача да мобилизират хора в страна, където близо 20 000 са задържани след инвазията на Русия през февруари 2022 г. за протест срещу войната в Украйна.

Собол каза, че проучванията на опозицията показват, че много хора са недоволни от Путин, но се страхуват да говорят. Тя каза, че точно степента на репресии в Русия показва, че властите са притеснени.

"Путин е в уязвима позиция. Ние от страната на опозицията трябва да създадем повече точки на напрежение за него", каза тя.

"Трябва да създаваме проблеми на него и режима му, да агитираме, да пускаме контрапропаганда и да казваме истината.

Близки на руски войници край Авдеевка призоваха Путин да спре  "умишленото им изтребление"

Близки на руски войници край Авдеевка призоваха Путин да спре "умишленото им изтребление"

Имало слухове, че след превземането на Авдеевка предстоят преговори