Руският президент Владимир Путин обяви, че ще се кандидатира на следващите президентски избори през 2024 г. "Шпигел" отбеляза, че малцина са се съмнявали, че силният човек в Кремъл отново ще се кандидатира за нов мандат.

Едва в четвъртък горната камара на руския парламент (Дума) - Съвет на федерацията определи датата за президентските избори догодина. Съветът на федерацията на свое заседание реши изборите да се проведат на 17 март догодина.

"Това решение на практика постави началото на кампанията за президентските избори", каза председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко.

Путин започна първия си президентски мандат през 2000 г. Междувременно той беше министър-председател в продължение на четири години и след това беше преизбран за държавен глава през 2012 и 2018 г.

Спонтанната кандидатура на Путин пред войници - знак за продължаване на войната

Спонтанната кандидатура на Путин пред войници - знак за продължаване на войната

На върха на войнишките щикове държавният глава на Русия се стреми към нов пореден мандат

В резултат на конституционната реформа, приета през 2020 г. по инициатива на Путин, той теоретично може да остане държавен глава до 2036 г.

Ако Путин завърши още един шестгодишен мандат в Кремъл, то той ще изпревари тиранина Йосиф Сталин, който ръководи Съветския съюз от 1924 до 1953 г. И тогава Путин ще стане най-дълго управлявалият държавен глава на Русия след царица Екатерина Велика от XVIII век.

Кремъл: "Много хора" призовават Путин да се кандидатира на президентските избори

Кремъл: "Много хора" призовават Путин да се кандидатира на президентските избори

С опозиционния политик Алексей Навални в затвора, Путин не е изправен пред сериозна конкуренция у дома

Путин обяви, че ще се кандидатира за петия си президентски мандат на добре режисирана церемония в Кремъл.

На нея един от лидерите на сепаратистите в Донбас Артьом Жога отправи молба към действащия държавен глава да продължи да защитава руския мир и да завърши интеграцията на анексираните с военна сила украински територии.