Руският президент Владимир Путин присъства на великденска служба в катедралата "Христос Спасител" в Москва, придружаван от кмета на столицата Сергей Собянин.

Тържественият молебен бе отслужен от московският и на цяла Русия патриарх Кирил, руските агенции са изключително пестеливи и се позовават на пресслужбата на Кремъл, която съобщава, че Владимир Путин поздравява православните християни и всички руснаци с Великден.

"Този велик празник обединява православните християни, всички граждани на Русия, празнуващи Възкресение Христово, около високи нравствени идеали и ценности, събужда у хората най-светлите чувства, вярата в победата на живота, доброто и справедливостта", се казва в посланието.

Държавният глава отбеляза творческата и плодотворна работа на Руската православна църква и другите християнски деноминации, насочена към запазване на най-богатите исторически, културни и духовни традиции на Русия, укрепване на семейната институция и възпитание на младото поколение.

Путин специално отбелязва социалната и благотворителната дейност на християнските религиозни организации и предоставяната от тях помощ на нуждаещите се от грижи и подкрепа в трудни времена.

Също по традиция по време на службата президентът подари на главата на Руската църква декоративно великденско яйце като символ на Възкресението и победата на живота.

ТАСС отбелязва, че държавният глава се е появил в църквата около полунощ. Бил е облечен в строг костюм с вратовръзка в цвят бордо, а в ръката си е държал запалена църковна свещ.

Патриарх Кирил преди Великден иска помирение на руския народ в Украйна

Патриарх Кирил преди Великден иска помирение на руския народ в Украйна

Да успокоят сърцата, умовете, душите си, за да може междуособиците да приключат