През последните два дни в уеб пространството не стихват реакциите на разкритието на разследващата група Conflict Intelligence Team (CIT), че руският президент Владимир Путин е показал на режисьора Оливър Стоун видео с американска въздушна операция срещу талибани, като я е представил за атака на руските военни срещу ИДИЛ.

В сериала "Интервю с Путин" е включен епизод, в който руският президент показва на режисьора запис от мобилно устройство, като обяснява, че са заснети руски пилоти в Сирия. В действителност не вижда американски хеликоптер "Апач" по време на бойни действия в Афганистан.

Видеото, с "удари срещу ИДИЛ", което предизвика насмешка, е предадено на Путин от руския министър на отбраната Сергей Шойгу, съобщи Би Би Си.

На скандала реагира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, който заяви, че видеото е част от доклад на военното министерство.

"Това са материали на министерството на отбраната, това е част от техен доклад до президента. Министърът на отбраната го е представил на президента и част от него е била показана на Оливър Стоун." - коментира Песков, като отрече, че на кадрите е показана бойната авиация на друга държава.

На въпрос чие е устройството, чрез което Путин демонстрира записа, тъй като самият той признава, че не използва мобилен телефон, Песков отговаря, че е на "един от сътрудниците" на президента.

Засега няма официален отговор на въпроса възможно ли е експертите от военното министерство и президентът да не правят разлика между руските хеликоптери и заснетия "Апач".

Групата Conflict Intelligence Team, която се занимава с разследване на военни конфликти, открива и друго несъответствие между твърденията на Кремъл и видеоматериала.

Звуковата картина, за която се твърди, че е с гласовете на руски пилоти, всъщност е запис на украински военни, говорещи на руски език, а записът е направен в Донбас през 2014 г.

Експертите на групата посочват, че същият материал може да се види в YouTube.

В описанието към видеото се твърди, че е заснет руски Ми-28Н, а в действителност се вижда операция с американски "Апач", озвучена с гласовете на украинци, управляващи Ми-24.

От Conflict Intelligence Team са сравнили кадър по кадър видеото от YouTube с показаното от Путин, като заключението е, че те са абсолютно идентични.

Това предизвика вълна от насмешки в социалните мрежи към Путин, който по конституция е върховен главнокомандващ на руската армия, заключава Би Би Си.