Руският президент Владимир Путин пристигна в Монголия по покана на президента на Ухнагин Хурелсух. Той ще участва в тържествата, посветени на 85-атата годишнина от съвместната победа на съветските и монголските въоръжени сили над японските - при битката при Халхин Гол.

По време на срещите си държавните ръководители ще обсъдят перспективите за по-нататъшното развитие на руско-монголските отношения, както и стратегическите партньорств Те ще обменят мнения по актуални международни и регионални проблеми.

Китай предлага на Монголия да се присъедини към Евразийския блок за сигурност

Китай предлага на Монголия да се присъедини към Евразийския блок за сигурност

Става дума за Шанхайската организация за сътрудничество

Предвижда се и подписването на редица двустранни документи. По време на визитата си в Монголия Владимир Путин ще проведе разговори с председателя на Великия държавен хурал (монголския парламент) Дашзевгийн Амарбаясгалан и с премиера на Монголия - Лувсаннамсрайн Оюун-Ердене.

Посещението на Путин в Монголия предизвика голям интерес сред международната общност. Чуха се мнения, че властите в Улан Батор трябва да предадат руския президент Владимир Путин на Международния наказателен съд, тъй като Монголия е страна по Римския статут от 2002 г. и следва да си спазва поетите задължения. На това обърна внимание говорителката на Европейската комисия Набила Масрали, цитирана от "Украинска правда".

Тя обяви, че от ЕС са изразили своето безпокойство пред Монголия от предстоящото посещение на руския президент.

Арест на Путин е равносилен на обявяване на война, категоричен е Медведев

Арест на Путин е равносилен на обявяване на война, категоричен е Медведев

Според него Международният наказателен съд е юридическо нищожество

Масрали обърна внимание, че Международният наказателен съд издирва Путин заради незаконната депортация в Русия на деца от окупираните украински територии.