Китай е готов да засили сътрудничеството с Монголия в рамките на евразийския блок за сигурност "Шанхайската организация за сътрудничество" (ШОС) и други многостранни рамки, за да защити по-добре общите им интереси. Това обяви Китайският премиер Ли Цян пред монголския премиер Л. Оюн-Ердене в кулоарите на среща на ШОС в Бишкек, в Северен Киргизстан вчера, съобщава "Ройтерс".

Припомняме, че ШОС прие тази година своя девет член Иран. Сега Пекин предлага на по-малкия си съсед да се присъедини към регионалната група, която включва и Русия.

Монголия се въздържа да се присъедини към ШОС в продължение на почти две десетилетия, като избра да бъде държава наблюдател от 2004 г. насам, въпреки че други нации като Индия, Пакистан и Иран станаха пълноправни членове.

Оюн-Ердене каза на Ли, че Монголия е готова да работи с Китай за по-нататъшно изграждане на взаимно доверие, като същевременно напредва в плановете за изграждане на икономическия коридор Монголия-Китай-Русия, но не коментира планове за членство в ШОС.

Висш руски политик е на визита в Монголия

Висш руски политик е на визита в Монголия

Търсене на нови съюзници

В реч пред държавите от блока в Бишкек Оюн-Ердене изтъкна, че Монголия ще прилага многостълбова и независима външна политика, като същевременно развива взаимноизгодно сътрудничество със страните от ШОС.

Монголия отдавна се фокусира върху изграждането на двустранни връзки със своите съседи и други азиатски страни, като е сключила и тристранни споразумения за икономика и сигурност с двата си най-големи съседа Китай и Русия. Но също така преследва така наречената дипломация на "третия съсед" в демонстрация на своята политическа независимост, като изгражда стратегически партньорства със страни като Съединените щати, Япония и Южна Корея.

ШОС, макар и да не е военен съюз, разширява сътрудничеството в области като борбата с тероризма и се стреми да засили глобалното си влияние с нови членове. По този начин предлага евразийска алтернатива на западните блокове като Организацията на Северноатлантическия договор, (НАТО).

Путин обсъжда Карабах в Киргизстан

Путин обсъжда Карабах в Киргизстан

Посещението бе първото, откакто МНС издаде заповед за арест