Руският президент Владимир Путин подписа в сряда пореден указ за присвояване на генералски звания на редица военни, национални гвардейци и други служители на сигурността, пише руската служба на "Би Би Си".

Президентът присъди званието генерал-лейтенант от въоръжените сили на родения в Чечения Сухраб Ахмедов.

По време на руската инвазия в Украйна Ахмедов стана известен с това, че нареди на руските войски да се строят в района на Кременная през юни 2023 г. и да го изчакат да говори. Струпването на войските помогна на украинските въоръжени сили в крайна сметка да ги ударят ракета HIMARS.

Командирът на 2-ри армейски корпус Дмитрий Овчаров, станал и генерал-лейтенант, е един от любимите герои на руската телевизионна пропаганда. През август 2023 г. пропагандистът Владимир Соловьов направи отделен филм за него - в него Овчаров каза, че е бил и парашутист, и казак.

Командващият 1-ва танкова армия на Западния военен окръг Николай Терещенко, който стана генерал-лейтенант, е родом от Киевска област, отбелязват от Генералната прокуратура на Украйна. През декември 2022 г. украинските правоохранители обвиниха Терещенко и още петима негови руски колеги в организирането на окупацията на Харковска област.

Руската армия има и 20 нови генерал-майори. Един от тях, полковник Константин Гапоненко, доскоро командваше 102-ра руска военна база в Армения.

Повишен полковник от военната полиция Артур Луфт се срещна с Путин през 2017 г., когато президентът го награди с Орден за храброст след командировка в Сирия.

Полковник Андрей Рицев служи в дивизията за противовъздушна отбрана на Крим от 2017 г., така че от началото на руската инвазия в Украйна той очевидно е един от онези, които се опитват да намалят броя на украинските въздушни нападения върху анексирания полуостров.

Юрий Федулов, който стана генерал-майор, преди руската инвазия беше началник на комуникациите на 58-а армия, която сега държи отбраната в окупираните от Русия територии на Запорожка област.

Новият генерал-майор Денис Шишов е известен с факта, че в първите дни на войната е ранен по време на настъплението на руските войски в района на Херсон, за което, както каза ръководителят на Бурятия Алексей Циденов, той е награден със звездата на Герой на Русия.

През април 2022 г. Шишов става командир на 76-а въздушнодесантна дивизия от Псков, която претърпява сериозни загуби в първите дни на нахлуването.

Путин пристигна в Абу Даби

Путин пристигна в Абу Даби

Днес той ще посети и столицата на Саудитска Арабия