Запълване на газопровода „Северен поток" с технологичен газ започна днес на компресорната станция „Портова" (Пристанищна) на Балтийско море, съобщава РИА Новости.

В тържествена церемония участва премиерът Владимир Путин.

Заваряването на последната „златна" пръчка на първата връзка на газопровода се състоя на 19 август в залива „Портова". След това газопроводът беше запълнен с азот - инертен газ, който служи като „възглавница" между въздуха и природния газ, от страна на Германия. Путин даде старт на процедурата за запълване на газопровода от пулта за управление.

Технологичният газ, който започна да постъпва в тръбата днес, ще замени азота от страната на Германия и ще запълни тръбата до определено ниво на налягане.

Въпросният газ е необходим за началото на транспортирането в Европа на газьол за търговска цел.

Планира се към началото на октомври първата част на „Северен поток" с проускателен обем 27,5 милиарда куб. м. да бъде готов за доставки.

На церемонията присъстваха шефът на „Газпром" Алексей Милер, бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, който е шеф на акционерите в проекта „Северен поток" -Nord Stream AG, управителният директор на компанията, както и вицепремиерът Игор Сечин.

„Северен поток" е нов маршрут за експорт на руски газ в Европа, който минава по дъното на Балтийско море от Биборг (Русия) до Грайфсвалд (Германия). Пускането на първото количество газ е планирано за октомври 2011 година.

Завършването на втората част на газопровода през есента на 2012 година ще позволи количеството на газовите доставки да се увеличи до 55 милиарда куб. м.

„Газпром" вече има подписани договори за доставка на газ по „Северен поток" с Германия,  Дания, Холандия, Белгия, Франция и Великобритания.

През юни Путин заяви, че не изключва възможността за изграждане и на трети участък на "Северен поток".