Руският президент Владимир Путин удвои предварителните плащания за доброволци, които се записват в армията за участие във войната в Украйна. Всеки, който подпише договор с армията, ще получи предварително плащане от 400 000 рубли (8400 лв). Декретът препоръчва регионалните власти да съпровождат това плащане със същата сума от техните бюджети, предава Ройтерс.

С минималната месечна заплата за редник, участващ в "специалната военна операция", определена на 204 000 рубли (4280 лв), новият декрет увеличава минималната годишна заплата през първата година на служба до 3,25 милиона рубли (68 250 лв). Месечните заплати за офицери са по-високи и зависят от ранга. Всички доброволци получават допълнителни пари за участие в офанзиви или унищожаване на вражески танкове и друга техника.

По-рано този месец, кметът на Москва определи предварително плащане за жителите на града, които се включват в бойните действия в Украйна, в размер на 1,9 милиона рубли (39 900 лв), увеличавайки годишната им заплата през първата година на служба до 5.2 милиона рубли (109 хил. лв). Това означава, че минималната годишна заплата за руски войници по договор, които се бият в Украйна, ще надвиши средната заплата в Русия повече от три пъти, а за московчани - повече от пет пъти.

Тези плащания помогнаха на Русия да избегне нова обща мобилизация след проблемната кампания през 2022 г., която доведе до масово изтичане на хора към съседни страни. Въпреки това, някои икономисти твърдят, че плащанията създават спирала на заплатите в икономиката.

Повишенията на заплатите са подкрепени и от други мерки, като освобождаване от месечни лихвени плащания по потребителски заеми за доброволци и държавни гаранции за тези заеми в случай на смърт. Тези мерки насърчават потенциалните доброволци да вземат потребителски заеми, което допринася за продължаващия ръст на потребителското кредитиране, въпреки че централната банка увеличава основния си лихвен процент, за да охлади икономиката.

Руските власти съобщават, че около 190 000 души са се записали доброволци за войната в Украйна тази година, в сравнение с 490 000 договора, подписани през 2023 г.

Песков: Няма да има нова мобилизация в Русия

Песков: Няма да има нова мобилизация в Русия

190 000 руснаци са станали професионални войници от началото на 2024 г.