Има много малко световни лидери, които на драго сърце ще приемат да бъдат подложени на тричасов кръстосан разпит от чужденци, коментира Financial Times.

Но за руския президент Владимир Путин се оказа много лесно да отговаря на въпроси на чужди журналисти и на учени, някои от които негови дългогодишни критици, по време на  среща в резиденцията му в Ново Огарево, близо до Москва.

Руският президент се представи убедително, смесвайки задълбоченото анализиране на държавните дела с многобройни шеги.

Защитавайки енергично интересите на Русия, Путин рядко пропусна възможността да „закачи" ЕС и САЩ.

Например, когато обясняваше плановете си за подпомагане на земеделците, той подчерта, че помощта няма да бъде влагана във фирми - износители и в затворени пазари, както е в западна Европа.

На друг въпрос за това, че Западът заплашва Москва с недостатъчното си уважение към нея, Путин контрира с факта, че  Русия е единствената държава, на която не са позволили да има лоби във Вашингтон. Това означава, че пренебрегващото отношение спрямо Съветския съюз сега механично се пренася върху Русия.

Изненадвайки слушателите си, Путин похвали Виктор Юшченко, наричайки го украинския прозападен президент и отбелязвайки важната му роля в руско-украинския ядрен спор миналата зима.

По въпроса за Иран руският президент се съгласи с това, че Техеран трябва да прекрати обогатяването на уран, но добави, че по негово мнение налагането на санкции трябва да бъде обсъдено. Освен това той добави, че те трябва да бъдат наложени само след като преговорите с Иран продължат.

По отношение на Косово руският президент предупреди Запада, че независимостта на Косово ще бъде безпрецедентен случай в историята на региона и ще засегне не само него, но и Абхазия и Южна Осетия в Грузия.

„Ако решението за Косово е неприемливо за нас, ние няма да се поколебаем да използваме правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН".

На въпроси за политиката в страната Путин отхвърли критиките по отношение на това, че висши представители на Кремъл застават начело на държавни компании с думите, че те само представят интересите на държавата и нямат дума при мениджмънта.

Запитан за прехвърлянето на контрола върху регионалните губернатори в ръцете на хора от Кремъл, Путин отговори, че това се налага, за да се спасят регионите от клановете на местни бизнесмени.