Турция и България ще продължат да работят за подобряване на охраната на границата, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган на съвместна пресконференция след среща с българския си колега Румен Радев в Истанбул, цитиран от БТА.

"Нашият министър на вътрешните работи ще продължи да работи със своя колега (от България) и те ще проведат съвместни дейности за това как заедно можем да се справим с граничната сигурност", каза той.

Българският президент Румен Радев пристигна на работно посещение в Турция по покана на турския държавен глава. Двамата президенти се срещнаха на четири очи, след което дадоха съвместна пресконференция.

Ердоган заяви, че на срещата са били обсъдени множество въпроси, включително сътрудничеството в областите на икономиката, енергетиката, миграцията и сигурността, както и транспортната свързаност между двете държави. Президентът на Турция посочи, че стокообменът между двете държави възлиза на 6 милиарда долара, но добави, че общата цел е той да достигне 10 милиарда долара в най-кратък срок.

"С уважаемия президент последно се видяхме през октомври в Прага по време на Европейската политическа общност. На днешната среща разгледахме развиващите се и задълбочаващи се отношения между двете съседни страни", каза турският лидер.

Той не пропусна да засегне и темата за инфраструктурата за контрол на храните на граничните пунктове и приветства "модернизацията от българска страна".

"Намираме се в условия на предизвикателства, пред които се намират както Балканите, така и глобалната система. Следователно като страни съюзници в НАТО трябва повече от всякога да се подкрепяме. Със задоволство искам да отбележа, че има обща воля да развиваме сътрудничество както двустранно, така и в регионален и глобален мащаб", заяви още Ердоган.

Ердоган добави, че двете страни заемат обща позиция и по въпроса за незаконната миграция. "Министърът на вътрешните работи проведе среща със своя колега по отношение на охраната на общата ни граница и как могат да бъдат решени възникващите проблеми. Те ще продължат да действат в този дух," посочи той.

Той посочи и ролята на българските турци, като "духовен мост"между двете страни: "Не мога да не спомена и българските турци, които са своеобразен духовен мост между двете страни. Както е известно, аз лично полагам усилия за опазване на общото културно наследство. С това разбиране (...) поехме отговорността за реставрацията на Желязната църква и направихме откриването през 2018 г. Надявам се, че джамията "Ибрахим паша" в Разград ще бъде също реставрирана и ще влезе в употреба в най-близко бъдеще. Вярвам, че реципрочните посещения ще допринесат за задълбочаване на добросъседските ни отношения", каза Ердоган.

"Моля да предадете на народа на България - съюзник и приятел, най-сърдечните поздрави от мое име и от името на нашия народ. Надявам се, че посещението на г-н Радев ще допринесе за благото на нашите две страни и региона ни", подчерта турският президент.

Българският президент Румен Радев каза, че благодари на президента Ердоган за традиционното гостоприемство.

"България и Турция са съседи в един много сложен регион. Сътрудничеството между България и Турция е важно за сигурността и стабилността в региона", заяви Радев на пресконференцията, като добави, че двете страни демонстрират важно взаимноизгодно сътрудничество в сферите на икономиката, енергетиката, туризма и изтъкна значението на опазването на сигурността на общите граници.

Румен Радев подчерта, че Турция е сред водещите инвеститори в България и потвърди данните, представени от турския президент, че стокообменът между двете страни надхвърля 6 милиарда долара.

Той засегна и чувствителната тема за тероризма и потвърди готовността за сътрудничество в тази област.

"С президента Ердоган решително осъждаме всички прояви на тероризъм и ще продължим активно да си сътрудничим в борбата срещу тероризма," посочи още Радев.

Той добави, че България оценява усилията и приноса на Турция за разрешаване на конфликта в Украйна, включително чрез споразумението за износ на зърно, както и по отношение на размяната на военнопленници между Украйна и Русия.