Президентът Румен Радев вижда решение на близкоизточния конфликт само в принципа на съществуването на двете независими държави, живеещи в мир и разбирателство. Това стана ясно след срещата на президентът Румен Радев с палестинския президент Махмуд Абас.

Радев предал на Абас пожеланията на президента Ривлин и на премиера Нетаняху за конструктивни и мирни отношения.

Радев обясни, че близкоизточните отношения в някакъв смисъл могат да бъдат и "взривоопасни". Той е сигурен, че не трябва да се отхвърлят усилията на нито една държава, която желае да допринесе положително. "Обсъдихме рзбира се и мястото и ролята на близкоизточния квартет", обясни президентът и заяви надеждите и, че този конфилкт ще бъде разрешен на основата на мирни двустранни преговори. 

Радев кани Израел да инвестира в България като център на информационни технологии
Обновена

Радев кани Израел да инвестира в България като център на информационни технологии

Високите технологии и туризма са приоритет за сътрудничество между България и Израел, коментира президентът Ривлин

Българската позиция е ясна, посочи Радев и обясни, че ние сме важен партньор на Палестина като участник във формирането на позициите в ООН и в ЕС. България следва позицията на ЕС.

Емоциите не са добър съветник в тежка ситуация, заяви президентът Радев. Той се надява, че конфликтът ще се реши на основата на мирни двустранни преговори.

Абас нарече посланика на САЩ в Израел „кучи син”

Абас нарече посланика на САЩ в Израел „кучи син”

Американският посланик в Тел Авив е колонист и кучи син

Глобалният тероризъм е наш общ враг с Палестина, изтъкна Радев и добави, че България високо оценява сътрудничеството между службите ни за сигурност. Той заяви воля да се работи така, че това сътрудничество да се развива и в бъдеще.

На срещата е направен преглед на отношенията и са набелязани мерки за задълбочаването им в бъдеще, информира Радев. България отдава голямо значение на отношенията с Палестина, категоричен бе презиентът.

"И двамата считаме, че отношенията на високо политическо ниво са важни за развитието на нашите отношения във всички области", допълни той. Подчертавайки, че от мнго време палестински държавен глава не е посещавал България, Румен Радев отправи покана към колегата си Абас да посети страната ни. Радев изтъкна, че с Палестина си сътрудничим в най-различни области - наука, образование, туризъм, обмен на класифицирана информация.

"Този списък може и трябва да бъде разшитрен", отсече президентът, но се съгласи, че има какво да желаем от търговско-икономическото ни сътрудничество. Радев разчита, че по време на следващата среща ще може да се организира и бизнес форум.

Президентът допълни, че повече от 5000 палестинци за станали висшисти у нас. Продължаване на доброто сътрудничество в сферата на образование иска българският държавен глава.

От своя страна Махмуд Абас заяви, че оценява подкрепа на Европейския Съюз, съобщи БТА. Той благодари за отстояването на институциите на палестинския народ.

Абас е готов да участва в преговори, но е категоричен, че няма да приемат решения, които са извън международната легитимност.

Палестинският държавен глава заяви, че по отношение на двустранните отношения е изключително важно да се свика двустранната комисия тази година. Целта на това е развиване на икономическите, културните и други отношения, обясни Абас.

Като мост за сътрудничество той вижда палестинците, учили в България.