Ракета порази търговски кораб, плаващ в Червено море. Има нанесени щети, съобщи Reuers с позоваване на Британската организация за морски търговски операции (UKMTO).

Ракетата е ударила кораб на около 140 километра (76 морски мили) западно от Ходейда, главен пристанищен град на Йемен.

Няма пострадали от екипажа на кораба, а плавателният съд е продължил пътя си по курса към следващото пристанище.

Преди това UKMTO вече съобщи за друг инцидент във водите на Червено море, отново близо до Ходейда - югозападно, на около 100 километра (50 морски мили). При този инцидент две ракети са прелетели над кораба. Няма докладвани щети.

Централното командване на американската армия съобщи вчера, че въоръжените сили на САЩ са унищожили девет противокорабни ракети и два дрона на контролираната от бунтовниците хуси територия. Две противокорабни балистични ракети са били пуснати по посока на Аденския залив и две ракети - към Червено море.

От средата на ноември бунтовниците хуси многократно изстрелват дронове и ракети срещу международни търговски кораби в Аденския залив, заявявайки, че действат в знак на солидарност с палестинците срещу военните действия на Израел в Газа. Техните атаки в Червено море прекъснаха глобалното корабоплаване, принуждавайки фирмите да предприемат по-дълги и по-скъпи пътувания из Южна Африка и подхраниха страховете, че войната Израел-Хамас може да се разпространи и дестабилизира Близкия изток.

В отговор Съединените щати и Великобритания нанесоха удари срещу цели на хусите.

Мисии по защита на търговски плавателни съдове в Червено море започнаха САЩ, под името "Пазител на благоденствието", и ЕС - под името "Аспидес".