Ракета удари сградата на областната администрация в Харков, информира Би Би Си. Това е вторият по големина украински град и едно от местата, където се водят боеве от началото на руската инвазия в Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски осъди ракетните удари срещу града и ги нарече "военно престъпление". При ракетните удари в понеделник са загинали девет души, включително три деца.

"Това е очевидно военно престъпление. Спокоен град. Спокойни жилищни райони. Без военни съоръжения. Десетки записи на очевидци доказват, че това не е един погрешен залп, а умишлено унищожаване на хора. Руснаците знаеха къде стрелят," заяви украинският президент.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба разпространи видео в "Туитър", показващо разрушаването на централния харковски "Площад на свободата", което е проверено от Би Би Си.

Главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан иска да започне разследване на руската инвазия, след като каза, че вярва, че има "разумно основание" да се смята, че са извършени военни престъпления или престъпления срещу човечеството в Украйна.

Агенция Ройтерс предаде, че според данни, съобщени от съветник в Министерството на вътрешните работи на Украйна, в резултат на ракетните удари са загинали десет души и са ранени 35, като направи уточнение, че се разчистват разрушенията и е възможно броят на загиналите и ранените да се увеличи.

Украйна съобщава за 11 жертви след ракетна атака в Харков

Украйна съобщава за 11 жертви след ракетна атака в Харков

Десетки са ранени