Ракетната програма на Северна Корея напредва по-бързо от очакваното. Това обяви военният министър на Южна Корея, след като Съветът за сигурност на ООН настоя Пхенян да спре всички ядрени изпитания и ракетни тестове и осъди ракетното изпитание в неделя, съобщава "Ройтерс".

Хан Мин-ко заяви пред южнокорейския парламент, че изпитанието на ракетата е било засечено от спорната американска противоракетна система THAAD, чието разполагане в Южна Корея разгневи Китай.

Съветът за сигурност осъди ракетните тестове на Северна Корея

Съветът за сигурност осъди ракетните тестове на Северна Корея

В съвместното изявление на 15-те членки се казва, че подобни действия разпалват излишно напрежението

Изолираният комунистически Север, който дръзко се противопостави на всички призиви да прекрати всичките си оръжейни програми, дошли дори от единствения му голям съюзник Китай, се тросна, че изпитанието на ракетата било легитимна защита срещу враждебността на САЩ.

Северна Корея работи върху ракета, способна да носи ядрена бойна глава, както и да порази континенталната част от територията на САЩ.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп призова за незабавно спиране на провокациите от страна на Пхенян и предупреди, че "епохата на стратегическото търпение" към Северна Корея е приключила. Според САЩ влиянието на Китай над КНДР е ключово и той можел да стори повече по темата.