Страните членки на Европейския съюз са регистрирали рекордните 1,82 млн. нелегални преминавания на границата през миналата година, човешка вълна, която направи Европа по-уязвима за екстремистки атаки, обявиха от граничната агенция на ЕС „Фронтекс”, цитирани от "Ройтерс".  

Данните показват нарастване с шест пъти на влезлите нелегални в сравнение с предишния рекорд през 2014 г.

Сирийските граждани са най-много сред пристигналите, въпреки че делът на афганистанците нараства значително към края на годината, като иракчаните са били третата най-голяма група, ползваща този маршрут.

Много от нелегалните влизания са извършени от хора, които са били преброени за първи път, когато са пристигнали на гръцките острови от Турция, и отново са били преброени, след като са прекосили една от външните граници на ЕС в Западните Балкани. Общо повече от 1 млн. души са мигрирали в Европа през 2015 г.

През източносредиземноморския маршрут, особено гръцките острови в Егейско море, са влезли най-много нелегални – близо 885 400. Отделно от нарастването на миграционния натиск, „Фронтекс” заявиха, че данните подчертават, че Европа среща нараснала терористична заплаха.

Двама от участниците в терористичните атаки на 13 ноември в Париж са влезли в Европа през гръцкия остров Лерос и са били регистрирани от гръцките власти, след като представили фалшиви сирийски документи.  

„Атаките в Париж през ноември 2015 г. ясно показаха, че нелегалните миграционни потоци могат да бъдат използвани от терористи за влизане в ЕС”, се посочва в доклада „Фронтекс”.  

Подчертава се също, че маршрутите, използвани за контрабанда на оръжие, често търгувани от региони на предишни конфликти като Западните Балкани, където 800 хил. единици оръжие се смята, че се намират под контрола на цивилни граждани само в Босна и Херцеговина.

Няколко дни преди терористичните нападения в Париж германски полицаи са открили пистолети, ръчни гранати, автомати „Калашников” с боеприпаси и експлозиви. Оръжията са били транспортирани от Черна гора до Франция с кола на мъж, вероятно свързан със заподозрени за атаките в Париж, уточняват от „Фронтекс”.

Въпреки че броят на засечените нелегални преминавания на границата са вероятно под очакваното, "Фронтекс" посочват, че нарастването на засичането на нелегалните имигранти също така е довело до рязко увеличаване на случаите на насилие по външните граници на ЕС.  

Трафикантите на хора застрашават граничните служители и броят на хората, преминаващи през границите масово са довели до ожесточени сблъсъци.