Главният секретар на САЩ Кондолиза Райс заяви, че е дошло време за създаване на независима палестинска държава. По думите на Райс, цитирани от БиБиСи, М)Вашингтон ще направи всичко възможно за разрешаване на Близкоизточния конфликт.

При посещението си в региона, което започна от днес, Кондолиза Райс е потвърдила, че американският резидент Джордж Буш окончателно е решил да постави Близкоизточния конфликт като една от своите главни задачи, върху които да работи.
Стъпките, които ще бъдат предприети са по възобновяване на преговорите и се явяват най-сериозните за разрешаване на конфликта от години насам, допълва Кондориза Райс.

Откровено казвам, ние имаме достатъчно други задачи, за да каним хората да идват чак в Анаполис, Мериленд, само за да позират за фотографии", заявява Райс на съвместна пресконференция с председателя на Палестинската автономия Махмуд Абас.
По думите на главния секретар, всички й действия ще бъдат съсредоточени към полагане на „край на Близкоизточния конфикт за много години".

Палестинците предупредиха, че без да бъде съгласувана съвместна декларация за принципите, които ще се заложат във фундамента на рпеговорите, те нямат да участват в конференцията. По мнението обаче на израелската страна от предварително съгласуване на такъв документ няма нужда.

Органицирането на конференция в края на годината, която да се проведе в САЩ, е основна задача и цел на четиридневното посещение на американския главен секретар в Близкия изток.

Кондолиза Райс днес проведе двучасова среща с израелския външен министър Ехуд Олмерт и министъра на отбраната Ехуд Барак, след което се е срещнала с министър-председателя на Палестина Салаам Фаяд.