Главният секретар на САЩ Кондолиза Райс пристигна на неочаквана визита в Багдад. Според информацията тя има намерение да обсъди с ръководството на Ирак перспективите за помирение между различните племенни общности в страната.

Визитата на Райс ще започне със среща с премиера на Ирак Нури ал Малики и ще продължи само един ден. Още днес вечерта Райс ще се завърне в Рияд.

В Ирак Кондолиза Райс пристигна от столицата на Саудитска Арабия, където съпровожда президента Джордж Буш в рамките на неговата близкоизточна обиколка.

Именно в Рияд беше обявено за посещението на главния секретар в Багдад. То трябва да подтикне иракското ръководство към допълнителни усилия за стабилизация.

За последен път Кондолиза Райс посети Ирак през декември миналата година. Тогава тя обсъди с местните власти проблема с кюрдските бунтовници, действащи в северната част на страната.

В събота президентът Джордж Буш заяви, че одобрява решението на иракското правителство да допусне бивши сътрудници на партията на Садам Хюсеин „Баас" на работа в правителствени структури.
По думите на президента това ще бъде сериозна стъпка за преодоляване на раздробеността и разделението в страната. Американският лидер обаче подчерта, че усилията трябва да продължат и да се задълбочат.