Американският секретар Кондолиза Райс призова за бързо и ефективно прилагане на практика на санкциите срещу Северна Корея.

По време на посещението си в Япония днес тя потвърди ангажимента на Вашингтон  сигурността към сигурността на страната, където са разположени 50 000 американски войници.

САЩ имат волята и капацитета да спазят всички ангажименти в областта на сигурността и ядрените оръжия, поети спрямо Япония, каза тя след срещата си с японския външен министър Таро Асо.

Райс пристигна в Токио в момент на опасения, слухове и съмнения, базиращи се на сателитни данни, че Северна Корея се готви да проведе нови ядрени опити.

САЩ не желаят кризата да ескалира, а напротив, каза Райс, цитирана от АП.

Външният министър Таро Асо подчерта от своя страна, че Токио няма намерение да развива ядрено оръжие.

По думите му Япония не се нуждае от ядрено оръжие предвид уверенията от държавния секретар, че двустранното сътрудничество ще работи безотказно.

Междувременно на граничен пункт със Северна Корея властите проверяват документацията и товарните камиони, но няма никакъв знак за повишена бдителност, съобщава Ройтерс.

Агенцията цитира материал на представително издание на китайската комунистическа партията, в който се твърди, че опитът на Пхенян има отзвук в Китай.

В анализ на изданието се посочва, че Пекин може да спре жизненоважна помощ от храни и гориво за КНДР, ако с действията си севернокорейският режим продължи да усложнява ситуацията.