Латвийската полиция разби най-голямата досега откривана нарколаборатория в страната, намираща се в региона Алуксне, съобщиха от Латвийската държавна полиция. Операцията е разкрила синтетични наркотици на стойност най-малко 400 милиона евро. Задържани са осем членове на международна банда, сред които петима украински граждани, двама поляци и един арменец. Шестима от тях вече са с постоянна мярка задържане, съобщи латвийската информационна агенция LETA.

По време на операцията са извършени претърсвания в няколко латвийски града, при които са иззети над един тон готов синтетичен наркотик - клефедрон, както и 38,000 литра химикали, които според експерти са прекурсори за производството на синтетични наркотици. Иззето е също лабораторно оборудване, транспортни средства, мобилни телефони, SIM карти, рутери и други вещи, свързани с разследването.

Главният комисар на Латвийската държавна полиция, Армандс Рукс, заяви, че разследванията продължават и се очаква обемът на конфискуваните наркотици да нарасне след завършване на експертизите. Той подчерта, че това е най-голямата открита нарколаборатория в историята на Латвия.

Наркотиците не са били предназначени за латвийския пазар, а по-скоро за други европейски държави, включително Скандинавия, Русия и Беларус. Стойността на един грам от този вид наркотици на улицата е около 20-25 евро.

Полицията не коментира дали групата има връзки с латвийски граждани или дали организаторът на престъпната дейност е арестуван. Не са открити и връзки с Юрий Спиридонов, лидер на организираната престъпност в Латвия, който беше арестуван през септември.

Операцията е била подкрепена от Европол и няколко специализирани звена на латвийската полиция, включително Антитерористичното звено "Омега" и Батальонът за специални задачи.

Според експертите, лабораторията е била активна няколко месеца, а произведеният наркотик е силно опасен и силно пристрастяващ, известен като "наркотик на щастието", използван често като стимулант в дискотеки.