Полицията обеща "задълбочено" разследване, след като протестиращи срещу демонстрация за единството на Ирландия предизвикаха размирици в най-големия шотландски град Глазгоу вчера, пише "Гардиън".

Полицейски части за борба с безредиците, щурмови хеликоптер и кучета са били използвани за справяне със "значителното безредие".

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън осъди безредиците. Тя написа в "Туитър": "Това, което се случи в Глазгоу снощи, е крайно неприемливо. Приветствам ангажимента на Общинския съвет на Глазгоу да преразгледа процедурите около протестните маршове. Мирният протест е част от нашата демокрация - насилствените и сектантски безредици не са."

От полицията заявиха, че планираното шествие през градския район Гован, организирано от привърженици на обединението на Ирландия, е било посрещнато от стотици агресивни контрадемонстранти.

Очевидци съобщават, че са били използвани димки. От полицията допълниха, че това е довело до "значително безредие" около "Гован роуд", който е бил блокиран от униформени.

От полицията подчертаха, че са задължени да улесняват шествията и всеки мирен протест, но поведението на протестиращите срещу шествието е крайно неприемливо.

От Общинския съвет излязоха с изявление, в което нарекоха събитията "неприемливи" и посочиха, че е имало твърде много подобни инциденти през последната година.