Новоизбраният президент на Гватемала Бернардо Аревало все пак пристигна на мястото на планираната за неделя церемония по встъпването му в длъжност, съобщава "Ройтерс".

Церемонията беше отложена с часове от конгресмени, което доведе до международен натиск за спазване на изборния резултат и закона.

Аревало сподели видео от пристигането си в националния театър на социалната медийна платформа X, като каза, че е време да се отпразнува новата пролет в Гватемала.

"Ще се видим на площада", добави той, имайки предвид обществения площад в Гватемала Сити, където хората обикновено се събират, за да празнуват.

Не беше ясно обаче дали събитието ще продължи по график, тъй като Конгресът все още полагаше клетва. Процедура, която трябва да бъде завършена, преди Аревало да бъде официално обявен за президент и Карин Ерера да положи клетва като вицепрезидент.

Забавянето на встъпването в длъжност е последната законодателна пречка, пред която Аревало се изправи, откакто победи на изборите през август. Той обеща да изкорени корупцията и да възстанови демокрацията в най-гъсто населената страна в Централна Америка.

За тези пречки новоизбраният президент обвини главния прокурор, свързан с отиващия си президент. Те подчертават крехкото върховенство на закона в Гватемала и предизвикателствата, пред които е изправен Аревало.

Съдът каза, че ще се събере в понеделник, за да обсъди допълнително въпроса.

Поддръжниците на Аревало заплашиха да нахлуят в Конгреса заради  забавянето.

Полицейското присъствие е засилено.

Саманта Пауър, шеф на Агенцията за международно развитие на САЩ, каза, че няма съмнение, че Аревало е президент и призова за спокойствие.

Тайван, който поддържа дипломатически отношения с Гватемала, също каза в изявление, че признава Аревало и Ерера за президент и вицепрезидент на страната.

Министърът на външните работи на Хондурас Енрике Рейна призова встъпването в длъжност на Аревало да бъде уважено в съобщение, споделено на X, заявявайки, че той говори от името на делегациите, присъстващи в Гватемала, включително от Организацията на американските държави (ОАД) и Европейския съюз (ЕС).

"Гватемалският народ изрази своята демократична воля в честни, свободни и прозрачни избори, подкрепени от международната общност чрез нейните мисии за наблюдение на изборите. Тази воля трябва да бъде уважена", каза Рейна.