Разпадането на халифата на ДАЕШ ("Ислямска държава") в Сирия и Ирак доведе до увеличаване на опитите на екстремистите да вербуват свои членове в Субсахарска Африка, което може да предизвика нова мигрантска криза в Европа. За това предупреди директорът на Световната програма на ООН за прехраната (ФАО) Дейвид Бийзли, цитиран от "Асошиейтед прес".

По думите му, много от екстремистите, които са избягали от Сирия, са се озовали в района на Сахел в Африка, където живеят около 500 млн. души.

Терористите от ДАЕШ си сътрудничат с други екстремистки групи, включително "Ал Кайда", "Аш Шабаб" и "Боко Харам" за създаването на "извънредни трудности" в Сахел, изтъкна Бийзли.

Критичното състояние на земята задвижва огромни мигрантски вълни

Критичното състояние на земята задвижва огромни мигрантски вълни

Това е най-добрият сценарий, най-лошият - стотици милиони до 2050-а

Той предупреди европейските лидери, че могат да се изправят пред далеч по-голяма мигрантска криза от Сахел в сравнение с генерираната от конфликта в Сирия, ако не подпомогнат региона за осигуряването на храна и стабилност.

"Това, което сега вършат, е да идват в един вече много дестабилизиран район заради въздействието на климатичните промени и управлението, като те се инфилтрират, вербуват хора, използват храна като оръжие за набиране на хора, за да дестабилизират, така че да предизвикат масова миграция към Европа", подчерта Бийзли.

"Майка след майка ще ви каже, че "съпругът ми не иска да се присъедини към ДАЕШ или Ал Кайда, но нямаме храна", а ако не сте нахранили малкото си момиченце или малкото си момченце в продължение на две седмици и алтернативата е да се присъединиш към ДАЕШ, ти се присъединяваш", изтъкна Бийзли.

Сахел, който включва Буркина Фасо, Чад, Нигер, Мали и Мавритания, е уязвим към засушавания и наводнения и е изправен пред постоянна продоволствена несигурност.

ФАО иска да осигури стабилност, икономически растеж и устойчиво развитие, както и храна за региона, каза Бийзли, който беше в Австралия за разговори с правителството относно стратегиите за финансиране.