Великобритания започва независимо разследване на ролята на страната в конфликта в Ирак, съобщи АФП.

Като част от него ще бъдат разпитани военни представители, дипломати, министри и високопоставени официални лица. Те ще бъдат призовани пред петчленна комисия.
Кулминацията в разследването се очаква да бъде изслушването на бившия министър-председател Тони Блеър, посочва агенцията.

Председателят на комисията Джон Чилкот посочи, че тя ще направи пълна равносметка на процеса на вземане на решение, въвлякъл Великобритания в конфликта. Той добави, че петимата членове на комисията са изцяло решени да изяснят до край британското участие в събитията в Ирак.

АФП уточнява, че те са срещнали със семействата на 179 от войниците, които са загинали в конфликта. По време на разговорите с тях те са обсъждали необходимостта от британско участие в Ирак, както и дали изпратените там военни са били достатъчно добре обучени и екипирани.

Агенцията допълва, че един от първите разпитани ще бъде Джон Скарлет- бившият ръководител на британските тайни служби МИ6. Именно по негово време Тони Блеър представи доклад, според който Ирак разполага с оръжия за масово унищожениe. Подобни оръжия така и не бяха открити, което доведе до съмнения, че Блеър е изопачил данните в документа, станал основа за инвазията в Ирак.