САЩ обявиха, че нови доказателства и анализ на остатъци от оръжия, възстановени от нападението срещу саудитски петролни съоръжения на 14 септември, показвали, че ударът вероятно е дошъл от север, потвърждавайки по-ранната им оценка, че Иран стои зад нападението, съобщава "Ройтерс".

Във временен доклад за разследването си, видян от "Ройтерс" преди представянето му по-късно днес пред Съвета за сигурност на ООН, Вашингтон е оценил, че преди да удари целите си, един от безпилотните самолети е приближил мястото на около 200 км северозападно от мястото на атаката.

Най-голямата саудитска рафинерия пламна след нападение с дронове

Най-голямата саудитска рафинерия пламна след нападение с дронове

Експлозия предшествала пожара, чувала се и стрелба

"Това, в комбинация с оценения максимален обсег от 900 км на безпилотния самолет, показва с голяма вероятност, че атаката е предприета северно от Абкаик", се казва във временния доклад, като се има предвид мястото на едно от саудитските петролни съоръжения, които бяха ударени.

В него се добавя, че САЩ са установили няколко прилики между дроновете, използвани при нападението и проектиран и произведен от Иран безпилотен самолет, известен като IRN-05 UAV.

В доклада обаче се отбелязва, че анализът на оръжейните останки не разкривал точното място, откъдето е предприет удара, който първоначално предизвика излизане от строя на половината производствени петролни мощности на Саудитска Арабия.

"Понастоящем американската разузнавателна общност не е открила никаква информация от възстановените оръжейни системи, използвани при атаките на 14 септември срещу Саудитска Арабия, която окончателно да разкрива произхода на атаката", се казва в доклада.

Новите констатации включват прясно декласифицирана информация, уточнил служител на Държавния департамент.

САЩ, европейските сили и Саудитска Арабия хвърлиха вината за атаката на 14 септември върху Иран. Йеменските бунтовници хуси поеха отговорност за атаките, а Иран, който подкрепя хусите, отрече да е замесен. Йемен се намира южно от Саудитска Арабия.

"Ройтерс" съобщи миналия месец, че държавното ръководство на Иран е одобрило атаките, но е решило да не влиза в директна конфронтация, която е можела да предизвика опустошителен отговор на САЩ. Вместо това Техеран е решил да удари петролните рафинерии Aбкаик и Хурайс на американския съюзник Саудитска Арабия.

Според "Ройтерс" източник от Близкия изток, който е бил информиран от страна, която разследва нападението, е заявил, че мястото, откъдето е започнало нападението, е авиобазата Ахваз в Югозападен Иран, която се намира на около 650 км северно от Абкаик.

Част от дроновете са прелетели над Ирак и Кувейт на път към мястото на атаката според източник от западно разузнаване, цитиран в доклада, което дава на Иран правдоподобност на отричането му.

17-минутният удар с 18 дрона и три ниско летящи ракети предизвика скок в цените на петрола, пожари и щети и засегна повече от 5% от световното предлагане на петрол.

САЩ ще представят своите констатации на закрито заседание на Съвета за сигурност на ООН, тъй като се надяват да мобилизират повече подкрепа за политиката си за изолиране на Иран и да го принудят да седне на масата за преговори за договаряне на ново ядрено споразумение.