йеменПарламентът на Йемен гласува законови промени, които дават на държавния глава възможността да арестува, затваря и цензурира опозицията, предаде АП. По този начин Али Абдула Салех се надява да смаже протестите срещу режима му. Военни, религиозни лидери и младежи настояват за край на 32-годишното управление на ключовия американски съюзник.

Депутатите гласуваха отмяна на конституцията, налагане на цензура на медиите, забрана на уличните протести и 30-дневни специални правомощия на силите за сигурност. Решението на парламента беше очаквано, тъй като партията на Салех доминира в 301-местния законодателен орган.

Ескалацията на конфликта породи страхове, че Йемен може да стане още по-нестабилен. Съперничещи си фракции военни разположиха танкове в столицата Санаа, като синът на Салех охранява президентския дворец, а един от най-влиятелните офицери - демонстрантите.

Президентът на Йемен, който в сътрудничество със САЩ се бори с „ал-Кайда", от седмици мачка протестите, като само в петък бяха убити над 40 души. Във вторник Али Абдула Салех предложи да отстъпи властта в края на годината, но опозицията не прие предложението му.

В последствие той предупреди, че може да избухне гражданска война заради преминаването на висшите военни към опозицията. Срещу Салех се обърнаха и голяма част от дипломатите, местни и национални политически лидери, както и журналисти.

Случващото се в Йемен сериозно притесни САЩ. Министърът на отбраната Робърт Гейтс заяви в Русия, че „нестабилността и отклоняването на вниманието" от битките с „ал-Кайда" е „най-притеснителното в ситуацията". Гейтс не пожела да коментира дали Салех трябва да отстъпи.